Drie trainingen

Deze drie trainingen behandelen 37 skills die nodig zijn voor succesvol leiderschap. Het uitgangspunt van is dat ieder individu een andere opvoeding, opleiding en ervaring heeft waardoor een eigen Leiderschapsstijl is ontwikkeld. Dat betekent dat een aantal van de 37 vaardigheden al op orde zal zijn maar ook een aantal niet, maar bij iedere deelnemer zijn dat andere.

Het krachtige aan deze training is dat de focus ligt op het hoe. Hoe ontwikkel je deze competenties bij jezelf? Een goede leider worden leer je niet in een paar dagen training. Daar start de ontwikkeling.  Een persoonlijke to-do lijst en een handleiding waarin staat hoe je elke competentie bij jezelf kunt trainen geven je voldoende handvatten om jezelf verder te ontwikkelen naar het niveau dat bij jou past.

Inhoud

AGILE LEIDERSCHAP (3 dagen)

We hebben de skills die hiervoor nodig zijn in 3 aandachtsgebieden verdeeld:

Zelfmanagement

  • Werken aan een agile mindset bij jezelf.
  • Hoe haal je onzekerheid bij jezelf weg?
  • Hoe ga je om met stress en zie je het bos weer door de bomen?

Een op een

  • Echt contact met de ander (rapport).
  • Non verbale communicatie “lezen”.
  • Moeilijke gesprekken voeren.

Een op meer

  • Hoe zet je de sfeer in een vergadering in dienst van je doel?
  • Hoe zit je een vergadering voor?
  • Hoe ontdek je een verborgen agenda?
  • Hoe geef je een professionele presentatie zonder plankenkoorts?

ORGANISATIESENSITIVITEIT  (2 dagen)

Voor je aan deze training kunt beginnen heb je de basisvaardigheden van Agile Leiderschap nodig. Twee aandachtsgebieden zijn van belang voor het ontwikkelen van organisatiesensitiviteit:

Politiek in organisaties

  • Hoe herken je politiek gedrag?
  • Hoe ga je ermee om?
  • Ethiek is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

Cultuur in organisaties

  • Hoe breng je de huidige cultuur in kaart?
  • Hoe maak je mensen bewust van de cultuur waar ze zelf aan bijdragen?
  • Hoe definieer je de gewenste cultuur?

GROEPSLEIDERSCHAP (3 dagen)

Voor je aan deze training kunt beginnen heb je de basisvaardigheden van Agile Leiderschap nodig. Vier aandachtsgebieden zijn van belang voor het ontwikkelen van Groepsleiderschap:

Loslaten

De kunst is om verantwoordelijkheden niet te laten vallen maar gedoseerd los te laten. Er moet een evenwicht zijn tussen het loslaten en de mate waarin de werknemer de verantwoordelijkheid oppakt. Niet iedere werknemer kan evenveel verantwoordelijkheid dragen. Er zit dus ook een belangrijke individuele component in. Als het goed is afgestemd op de persoon zal dit enorm motiveren. Daarna is groei hierin altijd mogelijk.

Inspireren

Inspireren is je eigen geloof in een doel, overbrengen naar anderen. Het gaat hier niet om de boodschap maar over de manier waarop deze gebracht wordt.

Vertrouwen

Het vertrouwen geven aan iemand die het waarschijnlijk minder goed kan dan jijzelf, is nodig om medewerkers te laten leren in de praktijk. Het inschatten van hoeveel ruimte er is om de medewerker een “leer dip” te laten doormaken en dat op een veilige manier te begeleiden is essentieel voor het overdragen van verantwoordelijkheden aan de medewerkers.

Cultuurverandering

Voor zelfsturing en agile werken is een cultuur nodig waarin je fouten mag maken en kunt experimenteren. Vaak is die cultuur er nog niet.

  • Hoe verander je de huidige cultuur naar de gewenste cultuur?
  • Cultuur analyse en manieren om deze te veranderen naar de gewenste cultuur.

Hoe we werken

Interactie

Tijdens de training vertellen de deelnemers elkaar vaak anekdotes  over de vaardigheid die we op dat moment behandelen, waardoor je direct  van collega´s hoort dat het werkt en hoe het bij hun werkt.

Samenwerking

Door de openheid die bereikt wordt in de training komen deelnemers dichter bij elkaar te staan en leren ze elkaar veel beter kennen. Hierdoor ontstaat meer begrip voor elkaar wat de samenwerking op het werk verbeterd.

Groepen

Voor groepen geldt dat voor de veiligheid, er geen hiërarchie in de groep mag zitten. Van belang is ook dat de deelnemers een vergelijkbaar niveau (ervaring) in de organisatie hebben. Het gevaar is anders dat men elkaar niet altijd kan volgen of dat sommigen zich gaan vervelen omdat er te veel uitleg nodig is.

Tijdens de training ervaar je hoe de competenties kunnen worden ontwikkeld. Door de veiligheid, openheid en het delen van persoonlijke uitdagingen wordt de onderlinge band van de deelnemers ook nog eens enorm versterkt.

Nazorg

Intervisie speelt een versterkende rol bij de borging van de geleerde vaardigheden. Door regelmatig intervisie te doen, ontstaat een veilige leeromgeving waarin vanuit diverse invalshoeken (eigen ervaringen, trainingen, cursussen) informatie wordt gedeeld en blijft de nieuw geleerde stof levend.

Wij hebben goede ervaringen met intervisie gecombineerd met teamcoaching. Dit kan tegelijkertijd en leert de deelnemers naast oplossing van problemen in de praktijk ook na te denken over het eigen gedrag daarin en in de communicatie met collega’s tijdens de intervisie.

Onze ervaren trainers kunnen hier eventueel in begeleiden.